Sommige kinderen vinden het makkelijker om hun taal te ontwikkelen dan anderen. Omdat het ene kind meer aandacht nodig heeft op dit gebied dan het andere, moet je rekening houden met bepaalde punten. Benieuwd? Lees dan snel verder.
Let op de interesses van je kind
Wanneer je de taalontwikkeling van je kind wilt stimuleren moet je letten op de onderwerpen die jouw kind boeien. Zie je bijvoorbeeld dat het spelen met blokken de aandacht van je kind trekt? Dan kun je deze interesse gebruiken om taal te ontwikkelen. Op deze manier zal je kind praten met positiviteit associëren. Ga veel met blokken spelen samen met je kind en praat met je kind terwijl je dit doet. Een voorbeeld zou kunnen zijn: “pak jij die rode blok?”. Dit kun je toepassen in alles wat je doet. Bij tekenen zou je kunnen zeggen: “teken jij de zon?” “Dan teken ik die bloem”. Op deze manier went je kind stapje voor stapje aan het praten. Vind je kind verhaaltjes leuk? Dan kun je een digitaal prentenboek aanschaffen. Dit helpt bij het fonemisch bewustzijn van je kind.
Blijf je kind positieve feedback geven
Veel kinderen weten na een tijdje bepaalde klanken, maar niet hele woorden. Zegt kind bijvoorbeeld tegen een hond het woord bont? Dan kun je het beste met een positieve toon zeggen “ja, dat is een hond”. Deze methode werkt doordat kinderen leren door te luisteren en te imiteren. Blijf je constant de juiste benamingen zeggen tegen je kind? Dan is de kans groot dat hij of zij dit woord snel zal oppakken.
Ga wandelen met je kind
Spelen en de buitenlucht in gaan is erg belangrijk. Door naar buiten te gaan en tastbare dingen langzaam te verwoorden, houd je de aandacht erbij. Ga bijvoorbeeld naar een speeltuin en ga naar de schommel of wipwap met je kind. Je kan dan iets zeggen zoals “dat is een schommel, schommelen is leuk”.